top of page

Mindful eten


Vermoedelijk zijn mensen die mindful eten minder vatbaar voor voedingsgerelateerde prikkels uit de omgeving. Hierdoor hebben ze een lagere energie-inname, waardoor ze minder depressieve symptomen hebben. Depressie is een veel voorkomende ziekte die leidt tot beperkingen in het functioneren en een depressieve stemming of verlies van interesse en plezier. Een ander symptoom is een verandering in eetlust en/of verandering in lichaamsgewicht van meer dan 5%. Er zijn aanwijzingen dat voeding en depressie samenhangen. Maar niet alleen voeding is van belang, ook eetgedrag speelt een rol.

Een van de eet gedragingen die mogelijk verband houdt met depressieve symptomen is mindful eten.

Onderzocht werden de verbanden tussen mindful eten en depressieve symptomen en gaf verklaringen voor deze verbanden. Eerdere studies bij personen met overgewicht en obesitas laten ook een afname in depressieve symptomen zien na bewust en met aandacht eten, maar hebben beperkingen. Met name de vragenlijst waarmee mindful eten in deze studies wordt gemeten kent beperkingen. Winkens ontwikkelde in haar promotieonderzoek daarom een vragenlijst om het aspect 'aandacht' van mindful eten te meten. Ook werd onderzocht hoe haalbaar het is om mindful eetgedrag te veranderen. Een traject om mindful te leren eten lijkt haalbaar in termen van gebruikerservaring en in het verbeteren van mindful eetgedrag.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page