top of page

Kan voeding inflammatie beteugelen?




Er zijn meer dan dertigduizend peer-reviewed artikelen gepubliceerd over de relatie tussen voeding, inflammatie en gezondheidsuitkomsten.


Op basis van deze omvangrijke literatuur staat het vast dat laaggradige, chronische systemische ontsteking is geassocieerd met de meeste niet-overdraagbare ziekten, waaronder: diabetes, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, kankers, ademhalings- en musculoskeletale aandoeningen, evenals een verminderde neurologische ontwikkeling en nadelige gevolgen voor de geestelijke gezondheid. Een anti-inflammatoire voeding inclusief suppletie kan helpen in de strijd tegen chronische systemische ontsteking. Daarbij ondersteund door een gezonde leefstijl waarbij voldoende slaap, stress- en gewichtsmanagement van het grootste belang zijn.


Hoe ziet een anti-inflammatoire voeding eruit?


Op basis van analyse van inflammatoire factoren kunnen we een aantal voedingspatronen onderscheiden.


Het mediterrane voedingspatroon is rijk aan anti-inflammatoire bestanddelen, gekenmerkt door een hogere inname van rauwe of gekookte gele groenten, groene bladgroenten, gefermenteerde groenten, tomaten, noten, zaden, ongezoete dranken, ongeraffineerde granen, olijven, knoflook, uien, magere (gefermenteerde) zuivelproducten, eieren, vis, kiemen, aardappelen, gedroogd fruit en rode wijn met mate. Kortom, een anti-inflammatoire voeding bestaat uit een overwegend plantaardige voeding rijk aan voedingsvezels, onverzadigde vetzuren, magnesium, vitamine A, B1, B2, B5, C, E, foliumzuur en bètacaroteen.


Ook een vegetarische voeding is een optie om inflammatie te beteugelen. De auteurs van een review van veertig studies in 2019 concludeerden dat mensen die een overwegend vegetarische voeding gebruiken meer kans hebben op lage spiegels van verschillende inflammatoire biomarkers.17,18

Het westerse voedingspatroon heeft vooral pro-inflammatoire kenmerken door een hogere inname van verzadigde vetzuren, transvetzuren en suikers uit bewerkte voeding zoals mayonaise, vetrijke zuivel, frisdranken, harde vetten (margarine, bakvet en reuzel), vruchtensappen, gefrituurde producten (frites en snacks), pizza, snoep, gebak en (bewerkt) rood vlees (burgers, steaks, hotdogs, worstjes).


Bron: Voedingsgeneeskunde


https://www.bloedwaardentest.nl/?ref=charlotteschuurs kijk hier voor meer inzicht en onderzoek.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page