top of page

Na maagverkleining veel spierverlies
Gemiddeld verliezen patiënten na een bariatrische operatie 8 kg spieren. Veel spierverlies verhoogt het risico op hartproblemen en overlijden.

 

Dit blijkt uit het proefschrift Excessive fat-free mass loss following bariatric surgery: not all weight loss is equal van Malou Nuijten waarop zij 18 januari 2024 promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Zij volgde 3.500 patiënten gedurende 3 jaar na hun maagverkleiningsoperatie.

'We zien dat mensen meer spiermassa verliezen na een maagverkleining dan bij een dieet. Bij 1 op de 7 is het spierverlies zelfs meer dan 1/3 van het totale gewichtsverlies.' Zo'n ongunstige verhouding tussen verlies van spieren en vet leidt tot gezondheidsproblemen, en boven een leeftijd van 45 jaar zien de onderzoekers zelfs een hoger risico op hartaandoeningen en overlijden.

 

Verlies van spiermassa

Vooral in de periode 3-6 maanden na de maagverkleining verliezen mensen veel spiermassa.

Te veel spiermassa verliezen is dus ongezond, maar als mensen afvallen is het normaal dat ze wel een beetje spiermassa verliezen. 'Mensen die te zwaar zijn dragen veel gewicht mee, en dat is een soort krachttraining voor de spieren', zegt Nuijten. 'Als ze afvallen, zijn er dus ook minder spieren nodig om het lagere gewicht te dragen.'

Wie het meeste risico loopt op excessief spierverlies kunnen artsen voor de operatie moeilijk inschatten. Nuijten en haar team zagen het meeste verlies aan spieren bij mannen, ouderen en mensen met een hogere BMI voor de operatie. Maar Nuijten denkt dat ook andere factoren belangrijk zijn, zoals het gedrag na de operatie en genetische eigenschappen. Meer onderzoek is nodig om dat beter uit te zoeken.

 

Onvoldoende eiwit

De 2 belangrijkste factoren die de spieren sterk houden, zijn eiwitten en beweging. Uit het proefschrift blijkt dat slechts 25% van de mensen na hun maagverkleining voldoende eiwit eet om de spieren op peil te houden. Nuijten: 'Er bestaat geen opslag voor eiwit in het lichaam, dus eiwitten moeten direct uit de voeding komen. Maar na een maagverkleining kun je minder eten en dreigt dus snel een tekort.' De hoeveelheid eiwitten per maaltijd moet dan omhoog.

 

Lichaamsbeweging

Ook beweging is belangrijk voor de spieren. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer bewegen na een maagverkleining, beter scoren op lichaamssamenstelling, fitheid, en kwaliteit van leven. Die beweging kunnen mensen langzaam opbouwen na hun operatie. Vooral wandelen is in het begin erg goed. Zodra het weer mag, na ongeveer 6 weken, kunnen mensen starten met krachttraining.

Een goede begeleiding door zorgverleners lijkt vooral in die eerste 3 maanden heel belangrijk, met adviezen voor een eiwitrijk dieet en meer beweging.


Wil u nu eigenlijk weten hoe u er voor staat met alle vitamines & mineralen, dan zou je hier ook nader onderzoek naar kunnen laten doen.

Op https://www.bloedwaardentest.nl/?ref=charlotteschuurs kunt u een vitamine onderzoek laten bij een laboratorium welke ook de onderzoeken laat doen voor de ziekenhuizen.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page